Koper igła 50 g
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- PRACĘ ŻOŁĄDKA
- PROBLEMY Z TRAWIENIEM
OPIS WG PRODUCENTA
Działanie: Roślina ta ma działanie stymulujące, pobudzające i wspomagające pracę żołądka. Herbatka lub wywar z kopru podawany jest dzieciom mającym problemy trawienne. Koper może także pomóc pozbyć się czkawki.
Zastosowanie: Koper, jak większość roślin, wykorzystuje się do marynowania. W tej postaci obecny jest w Północnej Ameryce, a także w Europie, gdzie jako składnik kapusty kiszonej, ogórków kiszonych, pikli i różnego rodzaju octów znany jest od wieków. Jest szczególnie popularny w Rosji i w Skandynawii, gdzie używany jest jako składnik court-bouillon oraz sosów do ryb, a także jako przyprawa do łososia marynowanego, zapiekanek, zup. Koper stosuje się podobnie jak kminek – posypuje się nim ciasta oraz pieczywo, zwłaszcza żytnie. Należy go stosować z umiarem, ponieważ jego smak potrafi przytłoczyć potrawę. Smak kopru współgra z wszelkiego rodzaju sosami jogurtowymi i ze śmietaną.
Skład: Koper igły.