

KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- UKŁAD NERWOWY
- UKŁAD POKARMOWY
Działanie: uspokajające, rozkurczowe zwłaszcza na mięśnie gładkie jelit, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.
Zastosowanie: w bezsenności, neurastenii, wyczerpaniu nerwowym, w stanach ogólnego pobudzenia nerwowego oraz w niektórych chorobach przewodu pokarmowego (głównie w nerwicach wegetatywnych, biegunkach na tle nerwicowym itp.).
Formy podania: Napar:1 łyżkę ziela zalać w termosie szklanką wrzącej wody. Pozostawić na godzinę. Pić ok. ¼ — ½ szklanki 2 razy dziennie (małym dzieciom l—3 łyżki). Nalewka na winie: 50 g liści zalać 1 l białego wina i pozostawić na 3 dni. Podawać po 1 łyżce dz. (starszym dzieciom kilka razy dziennie w miarę potrzeby) zwłaszcza w nerwicowych dolegliwościach żołądkowych. Melisę można używać jako przyprawę, dodawaną także do potraw dla dzieci (nadaje specyficzny zapach cytrynowy). W tym celu najlepiej używać liści świeżych (są bardziej aromatyczne). Jest to możliwe nawet zimą, gdyż melisa nadaje się do uprawy w doniczkach. Melisę dobrze jest stosować w mieszankach z innymi ziołami o podobnym działaniu, np.: z kwiatami głogu, zielem dziurawca, korzeniem kozika i zielem serdecznika (Leonurus cardiaca L.) — w nerwicy serca, a z korzeniem arcydzięgla, liśćmi mięty, kwiatami rumianku i zielem dziurawca — w nerwicach żołądka.