Nalewka z koszyczka Arniki 100ml
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- SINIAKI I STŁUCZENIA
- ZMNIEJSZENIE OBRZĘKÓW
- STAN ŻYŁ
- INFEKCJE W JAMIE USTNEJ
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- PRAWIDŁOWE TRAWIENIE
- PRAWIDŁOWĄ PRACĘ SERCA
- UKŁAD ODDECHOWY
- TWORZENIE SIĘ POKARMU MATEK KARMIĄCYCH
- UKŁAD NERWOWY
- POZBYCIE SIĘ Z ORGANIZMU SZKODLIWYCH PRODUKTÓW PRZEMIANY MATERII
ZASTOSOWANIE: Przyprawa korzystnie wpływa na kondycję żył, usprawnia pracę serca i układ oddechowy, zalecana jest w przypadku przeziębienia (działa wykrztuśnie). Ponieważ pobudza wydzielanie mleka, zalecany jest w diecie karmiących matek. Może być stosowany przez kobiety w ciąży – pomoże złagodzić nudności. To też świetny środek na bezsenność. Kmin rzymski polecany jest osobom pobudzonym i zestresowanym, działa bowiem uspokajająco oraz relaksująco, obniżając poziom kortyzolu, czyli tzw. hormonu stresu. Korzystnie wpływa na płuca. Wskazany przy astmie. Pomaga usunąć z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii. Większa ilość kminu zalecana jest w przypadku osób ze słabym łaknieniem oraz kobiet, które skarżą się na nieregularne miesiączki.
Kumin jest dość powszechnie znany na Bliskim Wschodzie. Wykorzystuje się go głównie jako przyprawę do dań z ryb, potraw grillowanych i gulaszów oraz do kaszy kuskus. Nadaje on również smak daniom z mięsa i warzyw na parze. Kumin jest stosowany głównie tam, gdzie ceni się dobrze doprawione potrawy – głównie w Indiach, na Dalekim i Bliskim Wschodzie, a także w kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej. Jest składnikiem większości curry i wielu pikantnych mieszanek przyprawowych i jest stosowany jako dodatek do gulaszu, do potraw grillowanych - zwłaszcza jagnięciny oraz dań z kurczaka. Dzięki kminkowi zwykły ryż, fasola oraz niektóre ciasta mogą zyskać wiele. Małą ilość tej przyprawy można z powodzeniem dodać do bakłażana i dań z fasoli.