

KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- UKŁAD POKARMOWY
- PROBLEMY Z TRAWIENIEM
- BRAK ŁAKNIENIA
- PROBLEMY SKÓRNE
OPIS WG PRODUCENTA
Działanie: pobudzające trawienie, wiatropędne, przeciwskurczowe, przeciwkrwotoczne, przeciwalergiczne.
Zastosowanie: Krwawnik jest to od dawna znana roślina lecznicza, używana jako lek w zaburzeniach trawienia, wzdęciach, kolkach, nawykowych zaparciach, przy braku łaknienia, a nawet w stanach nieżytowych połączonych z krwawieniami w przewodzie pokarmowym. Krwawnik stosuje się również w trądziku młodzieńczym, łojotoku, liszajach lub zewnętrznie w postaci okładów na źle gojące się rany.
W kuchni można stosować go jako przyprawę i ozdobę do dań.
Formy podania: Napar: 1 łyżkę ziela zalać l—1,5 szklanki wrzącej wody. Zaparzać 15 min.
Wyciąg na zimno: 1 łyżkę ziela zalać szklanką zimnej, przegotowanej wody, Pozostawić na kilka godzin, następnie odcedzić. Oba wyciągi podawać 2—3 razy dziennie do 1/3 szklanki. Dobrym działaniem odznacza się również sok wyciśnięty ze świeżej zmiażdżonej rośliny, rozcieńczony wodą. Podaje się kilka razy dziennie po łyżeczce w wodzie lub soku owocowym.
Napój wzmacniający: z krwawnika: 20 g suszonych liści i kwiatów krwawnika zalać 1 l wrzącej wody i gotować powoli 5—10 min, pozostawić na 2—3 godziny, następnie przecedzić i dodać soku z żurawin oraz miodu do smaku. Napój ten wzmacnia organizm i gasi pragnienie.