Balsam Jerozolimski na gardło bez cukru 16szt
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- BŁONĘ ŚLUZOWĄ GARDŁA, KRTANI I STRUN GŁOSOWYCH
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- UKŁAD NERWOWY
- UKŁAD ODDECHOWY
- POPRAWĘ PAMIĘCI
- KONDYCJĘ SKÓRY
- PROBLEMY Z TRAWIENIEM
OPIS WG PRODUCENTA
Działanie: Wykrztuśne, przeciwbakteryjne, wiatropędne, przeciwskurczowe.
Zastosowanie: W nieżytach oskrzeli z zanikiem odruchu wykrztuśnego i w suchym kaszlu.
Surowiec pobudza wydzielanie błon śluzowych gardła i oskrzeli oraz wyzwala odruch wykrztuśny. Macierzankę można stosować jako środek wiatropędny i pobudzający wydzielanie soków trawiennych.
Zewnętrznie, ze względu na właściwości przeciwbakteryjne, wykorzystuje się przetwory z macierzanki do płukania jamy ustnej, gardła, przemywania i okładów na skórę, w drobnych zranieniach, oparzeniach, świądzie, w trądziku krostowatym i in.; dodaje się też do kąpieli w bólach reumatycznych. Kąpiele z macierzanki mają również wpływ wzmacniający i uspokajający.
Formy podania: Napar: 1 łyżkę ziela zalać 1 ½ szklanką wrzącej wody, pozostawić na 20—30 min w cieple pod przykryciem, przecedzić, pić ¼ — ½ szklanki (w zależności od wieku) 2—3 razy dziennie około 30 min przed posiłkami (jako lek żołądkowy) lub po posiłkach (jako środek wiatropędny lub wykrztuśny).
Do użytku zewnętrznego stosuje się odwar z łyżki ziela na szklankę wody (gotować 2 min pod przykryciem). Korzystny jest dodatek innych ziół o działaniu przeciwbakteryjnym, np. kwiatów rumianku lub liści szałwii. Do kąpieli — 200 g macierzanki zaparzać w 3 l wody.
Ziele macierzanki wchodzi w skład różnych mieszanek ziołowych i gotowych preparatów.
Niekiedy młode pędy macierzankowe podaje się w formie sałatki, a suszona macierzanka może być aromatycznym dodatkiem do potraw z dziczyzny, zup, a także do kwaszenia ogórków. Macierzanka pobudza przy tym apetyt i poprawia trawienie. Szczególnie popularna jest w kuchni francuskiej.