

KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- UKŁAD MOCZOWY
- PRAWIDŁOWE WYTWARZANIE ŻÓŁCI
- TRAWIENIE
100 % jałowiec owoc suszony
Zastosowanie: Owoce jałowca mają szerokie zastosowanie lecznicze, działają napotnie, żółciopędnie i moczopędnie co korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Co więcej, mają właściwości przeciwbakteryjne oraz pobudzające przemianę materii. W przypadku nieświeżego oddechu spowodowanego chorobami organów wewnętrznych wskazane jest żucie świeżych owoców (szyszkojagód) kilka razy dziennie.
Proponowane sposoby spożycia: W przypadku chorób wątroby i dróg żółciowych przygotowujemy odwar z szyszkojagód, łyżeczkę suszonych owoców zalewamy szklanką zimnej wody i podgrzewamy do wrzenia. Miksturę odstawiamy do naciągnięcia i pijemy po jednej łyżce 3 razy na dzień. Z kolei właściwości napotne, moczopędne i wiatropędne oraz regulujące proces trawienia mają powidła z jagód, świeże owoce miażdżymy łyżką i zalewamy wodą do poziomu jagód. Mieszankę gotujemy przez 30-40 minut a po upływie tego czasu cedzimy przez gazę. Wyciśnięty płyn gotujemy do momentu uzyskania przez niego konsystencji gęstego syropu.
Jagody jałowca wykorzystuje się nie tylko w ziołolecznictwie, ale również w kuchni. Dodaje się je do sosów, bigosów, zup ze świeżej kapusty, buraczków, marynowanych grzybów i innych przetworów domowych. Rozdrobnione szyszkojagody są dodatkiem do pasztetów i kiełbas.