Fiołek trójbarwny 50 g
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- UKŁAD POKARMOWY
- PROBLEMY SKÓRNE
- UKŁAD MOCZOWY
- OCZY
KORZYSTNIE WPŁYWA NA:
- STANY ZAPALNE W ORGANIZMIE
- INFEKCJE DRÓG ODDECHOWYCH
Św. Hildegarda mówi: „Kto ma gorączkę, niezależnie od jej rodzaju, ten powinien wziąć gorysz miarz, ostrożnie go utłuc, po czym utłuczoną lub startą [rośliną] napełnić do połowy kubek. Później niech zaleje go dobrym winem aż po brzegi naczynia i odstawi na noc. Rankiem powinien jeszcze raz dopełnić wino i wypić je na czczo. Należy tak czynić przez trzy lub pięć dni, a odzyska się zdrowie, bowiem ciepło goryszu miarz zmieszane z ciepłem wina i tak zażywane w napoju przepędza także gorączki, jeśli jest w ten sposób przechowywane przez noc, aby tym lepiej połączyło się z winem.”
1 łyżka siekanego korzenia goryszu
1/2 filiżanki wina
Składniki należy przygotować wieczorem, zostawić na noc, a następnego ranka dolać odrobinę świeżego wina. Każdego wieczoru przygotowywać świeżą porcję. Wino popijać łykami w ciągu dnia (…) Kuracja powinna trwać 3-5 dni. Nie należy zbyt wcześnie jej przerywać, bo w przeciwnym wypadku wróci gorączka. Małym dzieciom podaje się tylko kilka łyżeczek lub kropli.
(fragment z książki Wiedza lecznicza św. Hildegardy z Bingen od A do Z dra Wighard Strehlow)
Przygotowanie: korzeń goryszu należy zmielić przed zalaniem wina.
Korzeń goryszu – przyprawa hildegardowa
Składniki: siekany korzeń goryszu