Wzmocnienie przez ziołową mieszankę

Wzmocnienie przez ziołową mieszankę

Wielki Post to czas odradzania się, przechodzenia ze śmierci do życia, które zwycięży w Poranek Zmartwychwstania. Na drogach odrodzenia potrzebujemy wzmocnienia, by nabrać nowych sił. Na blogu kontynuujemy temat odbudowy organizmu!

Po zaleceniach św. Hildegardy, teraz pora na drugą propozycję odbudowania organizmu. Te wyselekcjonowane zioła mają różnorodne zastosowanie, ale w połączeniu zyskują działanie wzmacniające naszą odporność.

Czego potrzebujemy?

LIŚĆ POZIOMKI 50g

LIŚĆ CZARNEJ PORZECZKI 50g

KWIATOSTAN GŁOGU 50g

OWOC JARZĘBINY 50g

OWOC ARONII 50g

KWIATOSTAN LIPY 50g

Co z nimi zrobić?

Wszystkie zioła wymieszać na sucho. Następnie jedną łyżkę ziół zalać jedną szklanką wrzącej wody. Najskuteczniejsze działanie mieszanki osiągniemy pijąc napar dwa razy dziennie.

W naszej modlitwie pamiętamy o wszystkich zmagających się ze słabościami ciała i chorobami. Niech Pan Bóg daje Wam siłę ducha!

Szczęść Boże!

Liść jeżyny

Liście i owoce są stosowane jako surowiec leczniczy już od starożytności i najczęściej stosowano je podobnie jak malinę jako środek na przeziębienie. Zawierają one garbniki, flawonoidy, witaminę C, kwasy organiczne oraz sole mineralne i inozyt. Natomiast owoce jeżyny zawierają takie związki jak: witaminy C, B, i P, prowitaminę A, cukry, pektyny, sole mineralne, kwasy organiczne oraz barwniki antocyjanowe.

Jeżyna posiada szerokie zastosowanie. Jest bardzo pomocna w profilaktyce nowotworowej, ponieważ posiada przeciwutleniacze, który zabijają wolne rodniki a tym samym przyczyniają się do powstania nowych komórek rakowych. Dzięki zawartości takich składników jak witamina C, antocyjany oraz błonnik, jeżyny wspomagają pracę układu krążenia, pracę serca i chronią przed chorobami serca. Jeżyna może także dzięki zawartości witamin C i E wpływać pozytywnie na wzrok, a przede wszystkim hamuje powstawanie zwyrodnienia plamki żółtej i obniża ciśnienie w oku. Zawarta w jeżynie witamina K, wapń i magnez poprawia gęstość kości.

Liść poziomki

Właściwości lecznicze poziomki znane są nie od dziś. W celach leczniczych stosuje się między innymi liście poziomki. Dzięki witaminom i minerałom, które posiada stosowana jest w różnych dolegliwościach. Najważniejszą witaminą, którą posiadają liście poziomki to witamina C, która działa na organizm ściągająco dzięki czemu pomaga zamknąć pory i oczyszcza cerę tłustą i trądzikową. Witamina C zawarta w poziomce posiada właściwości przeciwstarzeniowe. Oligomery zawarte w poziomce działają szczególnie przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i antyoksydacyjne, dzięki czemu wpływają na proces gojenia się ran oraz zmniejszają ból gardła. Liście poziomki bardzo dobrze działają na układ moczowy dzięki flawonoidom. Dlatego stosuję się je w leczeniu schorzeń pęcherza i nerek. Maję one właściwości oczyszczające z sodu i jodu oraz innych szkodliwych substancji przemiany materii. Liście poziomki posiadają także glikozydy, które wzmacniają naczynia krwionośne.

Liść czarnej porzeczki

Stosowany jest od setek lat zwłaszcza w medycynie ludowej. Posiadają bardzo wiele właściwości leczniczych, szczególnie działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, wirusowe i grzybobójcze. Bardzo często polecany do przemywania trudno gojących się ran a także przy ukąszeniach owadów. Podobnie jak liście poziomki, czarna porzeczna posiada flawonoidy, dzięki którym skóra jest napięta i mniej narażona na procesy starzenia się. Liście czarnej porzeczki stosuje się także w infekcjach układu moczowego i układu pokarmowego. Zawarte w liściach garbniki wpływają korzystnie na błonę śluzową żołądka jak również zmniejszają namnażanie się bakterii w przewodzie pokarmowym i jelitach. Dlatego jest stosowana w nerwicy żołądka, biegunce a nawet przy zakażeniach bakterią E. coli. Liście porzeczki są również bardzo pomoce przy infekcjach układu moczowego. Pomocniczo zaleca się także przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, szczególnie gardła i jamy ustnej.

Kwiatostan głogu

Jak wspomniane wcześniej zioła zawiera przede wszystkim flawonoidy, które mają działanie rozkurczowe szczególnie takich obszarów jak jelita, macica, drogi moczowe czy naczynia krwionośne. Przyczyniają się one do zwiększenia dopływanie dotlenionej krwi do serca, dzięki czemu przyczynia się do zmniejszenia duszności i bólu. Głóg zawiera także związki zwane procyjanidami, które reguluję ciśnienie tętnicze krwi oraz powodują wzmocnienie i lepszą kondycję serca. Kwiatostan głogu jest także silnym antyoksydantem. Głóg polecany jest także jako surowiec na wzmocnienie układu odpornościowego i wykazuje silne właściwości przeciwzapalne.

Owoc jarzębiny

Jarzębina stosowana jest w medycynie naturalnej od starożytności. Owoce jarzębiny są cenione za posiadanie bardzo dużej dawki witaminy C i prowitaminy A. Dlatego najczęściej jest polecana przy infekcjach górnych dróg oddechowych np. jako płukanki na bolące gardło, jak również jako wzmocnienie całego układu odpornościowego. Pomaga także w profilaktyce choroby nadciśnieniowej. Jarzębina jest polecana w dolegliwościach układu pokarmowego, moczowego i wątroby takich jak kamicy nerkowej, zaburzeniach trawienia oraz zaburzeń pracy jelit.

Aronia

Owoce aronii są bardzo cenione przez swoje ogromne właściwości wpływające na nasze zdrowie. Zawiera w swoim składzie witaminę P nazywana bioflawonoidami, dzięki którym nadają owocom odpowiedni kolor. Związki te w ludzkim organizmie mają działanie podobne do witamin i działają jak przeciwutleniacze. W aronii występują jeszcze takie składniki jak: rutyna, kwarcetyna, katechiny, antocyjany, leukocyjany, który zwalczają wolne rodniki i spowalniają procesy starzenia. W aronii znajdziemy również witaminy C, B2, B3, B9 i E oraz przeciwutleniacze. Ogromną rolę odgrywają także takie minerały jak: mangan, żelazo, miedź, wapń, molibden, jod i bor, dzięki którym procesy w organizmie przebiegają prawidłowo. Natomiast bioflawonoidy mają korzystny wpływ na nasze naczynia krwionośne, wzmacniają i uszczelniają oraz kontrolują ich przepuszczalność. Mają one także wpływ na obniżenie ciśnienia i wspomagają pracę nawet tych najmniejszych naczynek, takich jak w oku przyczyniając się do mniejszej zachorowalności na jaskrę, zaćmę czy degradację plamki żółtej.

Kwiatostan lipy

Posiada wiele cennych właściwości. Szczególnie znane to działanie przeciwgorączkowe, przeciwzapalne oraz napotne. Dzięki tym właściwościom najczęściej jest polecany w przeziębieniu grypie. Działanie napotne lipy pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i szkodliwe substancje powstałe w procesach przemiany materii. Lipa posiada także właściwości przeciw zapalne i ściągające co jest pomocne w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.

Lipę stosuje się także jako środek o działaniu wyciszającym i uspokajającym oraz przeciwskurczowym. Dlatego napary z lipy poleca się osobom, które mają problem ze snem. Natomiast działanie rozkurczowe pomaga w dolegliwościach trawiennych. Napar poleca się także osobom z nadciśnieniem tętniczym. Zewnętrznie lipa ma dobroczynne działanie na skórę szczególnie w takich problemach jak trudno gojące się rany.

Niniejszy wpis ma charakter publicystyczny, nie jest poradą o charakterze medycznym i nie może zastąpić konsultacji z lekarzem lub farmaceutą. Dla dobrania i zastosowania właściwej kuracji wymagana jest konsultacja lekarska.